Hur vet jag att handdesinfektion verkligen skyddar mig?

Viruset finns i flera världsdelar. Under en pandemi vill man ha så rena händer som möjligt. Men finns det handdesinfektion som det verkligen går att lita på?

Man undrar ju. Vi har en allvarlig sjukdom som sprider sig. Nu talar vi om en sjukdom som kan sätta hela vårt sjukvårdssystem ur spel! Du behöver inte köpa handsprit mot virus.

handdesinfektionsmedel

Handdesinfektion med antibakteriell tvål och vatten eller handsprit mot virus

En tvål fungerar lika bra som handsprit. Experterna säger att handsprit mot virus inte är så effektivt som man kan tro.

Vissa bakterier överlever en spritning. Det är till exempel känt att desinfektionssprit inte biter på alla typer av förkylningsvirus, influensavirus eller vinterkräksjukan.

pandemi

Då blir man smittad. Blir man därefter också coronasmittad kan man vara riktigt illa ute. För att döda alla smittor krävs en vattenbaserad handdesinfektion som Forte eller Smittstopp.

Du bör välja en bra tvål istället för handsprit mot virus. Gnugga händerna noga med tvål och vatten så är du bättre skyddad.

Lär dig hur du kan desinficera både händer och andra ytor

En nyckel till god desinfektion med handtvätt med handtvål är att förstå hur den ska användas på rätt sätt. För att du ska få fullgod handdesinfektion mot smitta måste du använda tvålen tillräckligt länge. 20 sekunder minst innan du sköljer av händerna.

Du måste alltid tvätta händerna. Gör det hela tiden. Det kan ju finnas folk med influensa symtom omkring dig och du är inte ens medveten om det!

Brukar du använda ytdesinfektion hemma

Vill du ha ett virusskydd av rang så måste du tvätta händerna ofta. smitta Då kan du ju inte ta i smutsiga handtag sedan. Då är du tillbaka på ruta ett igen och det är ju inte bra.

Med en antibakteriell spray som är bakteriedödande kan du se till att handtag som du använder dagligen blir rena. Det kan vara i ditt hem såväl som på jobbet där många människor rör sig varje dag.

Sprayen kan även användas på möbler. Det minskar risken för smitta via objekt. Coronaviruset är tillräckligt starkt för att leva i 72 timmar. Om du sprayar plasten med antibakteriell spray får du ordning på problemet.

Så ska du sköta din handdesinfektion

Börja med att köpa en bra tvål. Då har du gjort handsprit virus verkningslöst. Komplettera gärna med en vattenbaserad handdesinfektion också.