Känner du skillnad på Pommac och tuttifrutti?

Blindtester av läsk är kul. Det passar extra bra om du vill fira något. Ta fram läskmaskinen och använd en smakessens som ger dig Pommac läsk. Är det verkligen någon skillnad på Pommac och Champis?

sodastreamer

Du kanske inte är så insatt i hur läsken ska smaka? Det är kanske inte så viktigt ändå? Om man gillar smaken så är det väl bara att köra?

Pommac är som en smak av Sverige

Om man ordnar blindtest är det många som kan identifiera Pommac. Smaken är enkel att känna igen. Men du måste inte köpa Pommacen som läsk på flaska i butiken för att få smaken.

Det går lika bra med läskkocentrat. Om du vill köpa champis hos allt-fraktfritt.se så ska du leta efter Fruktis.SE och tillverkas av Aromhuset.

Du kan göra Pommac och Champis hur du vill. Det här är helt upp till dig. När du använder dig av koncentrat så kan du vara innovativ och blanda som du vill. För att anpassa smaken häller du bara i olika mycket koncentrat. Öka och minska mängden kolsyra.

Det är Aromhuset som vi pratar om. Det är ett företag som varit aktivt sedan 80-talet. En prispressad marknad stänger ute andra aktörer som Sodastream och AGA.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De valde att konkurrera med Aromhuset. De fuskade med produkterna och använde billigare alternativ.

Aromhusets läskkoncentrat har 80 % lägre sockerhalt i sina produkter. För bästa smak bland enligt delarna 1 + 7. Då behövs 1 1/4 dl läskkoncentrat till en liter läsk.

Det ger mycket smak

Den som börjar göra bubbelvatten med smak inser att det här är mycket godare än många av de läskedrycker som säljs i butiken. Du skär ner på sockret samtidigt som du maximerar smaken. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

Aromhuset ordinarie sortiment är fullmatad med smak. Till att börja med struntar man i att tillsätta 80 % av det socker som andra tillverkare gör. För att motverka det socker som finns kvar adderar man kostfibrer.

På så sätt slipper man de riktiga sockerbomberna. För frukten innehåller kost-fibrer.

När du har en läskmaskin som till exempel en Sodastream så får du många val. Med den kan du tillverka Pommac. Det kan vara roligt att prova.

I Sverige vet vi vad läsk handlar om. Smakmässigt har vi i Sverige haft flest varianter. Än har vi inte gett upp. Trots att Pripps numera är uppköpt av danska Carlsberg.

För att göra sockerdricka mixar man smakerna päron och citron. Saturnus var först med detta. Aromhuset använder smaken idag.

Champis och Pommac är konkurrenter. Båda är en typ av fruktchampagne. Alla känner inte till att Champagne är ett vindistrikt. Som läskkoncentrat är Champis omdöpt till Fruktis.

Fruktsoda när den är som bäst är smaksatt med lime och citron och luktar och smakar så. Det är möjligt att Pripps hade den mest uppskattade smaken. Ingen annan läsk kom nära.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Coca cola har gjort cola världskänt. Men vissa menar att Cuba Cola smakar mer.

Grape Tonic kan användas i drinkmix. Från början såldes läsk endast på apoteket. Pripps har hållit fanan högt.

Det är enkelt att göra egna blindtester hemma

Bjud in några kamrater som är nyfikna på läsk och smaker. Sätt på en lång mössa som går ned över ansiktet. Du bjuder sedan på tre olika sorters dricka. Berätta vilka varumärken det är.

Det blir roligast om smakerna är lika. Häll upp tre glas så får alla smaka. När alla har smakat så får de leverera sin dom.

När testet är klart så visar du personen vad det var. De flesta kommer nog att känna igen Pommac. Alla kan vara med och du kan göra en tävling av det. kolsyrat vatten Vinnaren kan få hemmagjord läsk.

Du kan bjuda på Pommac eller Champis hur som. Det blir förnöjsamt och säkert också mycket gott!