Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Blindtester av läsk är kul. Det här är en aktivitet som du kan ordna med när det blir fest eller en vanlig vardag då något kul måste göras. Om du har en läskmaskin är det enkelt att göra egen Pommac. Det kan lika gärna vara CAMPIS som Pommac, alla känner inte skillnaden.

mineralvatten

Om du aldrig känt de äkta smakerna vet du kanske inte hur det ska smaka. Det är kanske inte så viktigt ändå? Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Pommac är en klassisk smak

Om man ordnar blindtest är det många som kan identifiera Pommac. Smak och doft är enkela att känna igen. Men du behöver inte köpa Pommac i flaska.

Det funkar lika bra med essenser. Champis har ett annat namn hos allt-fraktfritt.se, där heter den Fruktis istället.Tillverkare är som vanligt Aromhuset.

Välj mellan flera smaker som Pommac och Champis. Välj fritt. Koncentraten gör att du kan blanda som du vill. Häll i mindre koncentrat för svagare smak och tvärtom. Du kan också öka och minska kolsyran.

Det är Aromhuset som vi pratar om. De vet vad de gör, de har nämligen jobbat i branschen i 30 år. Andra större företag som AGA kan inte konkurrera på lika villkor då butikerna pressar priserna.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De valde att konkurrera med Aromhuset. När de fått en bra nivå på sin försäljning hade de i sötningsmedel istället.

Aromhusets läskkoncentrat skalar ned på sockret när de utvecklar produkter. Du blandar 1 + 7 delar. Då behövs 1 1/4 dl läskkoncentrat till en liter läsk.

Koncentrat med smak

Den som börjar göra bubbelvatten med smak inser att det här är mycket godare än många av de läskedrycker som säljs i butiken. Det blir mindre socker och mer smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Oavsett vilken smak du väljer.

Aromhuset ordinarie sortiment är fullmatad med smak. Sockerhalten reduceras med 80 %. Sedan tillsätts kostfiber.

På så sätt slipper man de riktiga sockerbomberna. Du vet väl att frukt också innehåller kostfibrer?

När du har en läskmaskin som till exempel en Sodastream så får du många val. Då kan du tillverka egna varianter av klassiska smaker som Pommac. Det kan vara lite kul att göra dessa och så köra ett blindtest med några kompisar.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. Smakmässigt har vi i Sverige haft flest varianter. Vi kan än i Sverige. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

Genom att kombinera smaken päron och citron får man sockerdricka. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Champis och Pommac konkurrerar. Det är en fruktchampagne och läsk på samma gång. Champagne är faktiskt också ett vindistrikt. Som läskkoncentrat är Champis omdöpt till Fruktis.

Fruktsoda när den är som bäst är smaksatt med lime och citron och luktar och smakar så. Den finns överallt men Pripps var nog bäst. 7UP är inte alls samma sak.

Julmust är en annan typisk svensk, skummande svart läsk. Coca cola har gjort cola världskänt. Men Saturnus hade Cuba Cola, i blindtester slog denna ut Coca cola.

Många använder Grape Tonic som drinkmix. Från början såldes läsk endast på apoteket. Vi kan tacka Pripps för mycket.

Så gör du blindtest av läsk

Bjuda in lite folk som vill ha kul. Sätt på en lång mössa som går ned över ansiktet. Servera sedan det som ska testas. Säg läskens namn.

Riktigt intressant blir det först när smakerna är komplexa och nära varandra. Nu häller du upp läsken. Sedan får de ge sitt utlåtande.

Berätta facit när alla svarat. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. alkoholfri champagne Den som vinner får en hel flaska med den läsk som du har gjort.

Du kan ju alltid skippa testet och bara duka fram Pommac och Champis. Det blir förnöjsamt och säkert också mycket gott!