På vilken sätt använda sötningsmedel för att få perfekt söt smak på något nyttigt vis?

Jättemånga kan inte ens tänka sig ett liv förutan att kunna söta.

Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Sackarin är ett av många exempel på sötningsmedel man kan använda med gott samvete.

Utvecklingen går framåt, sackarin är icke mer det enda och icke heller det bästa alternativet att söta med.

För mer än hundar år sedan började man använda sackarin som sötningsmedel mest i kaffe och te Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.

En gudasänd gåva till alla diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.

Ett annat bra alternativ är Sukralos som sötningsmedel som smakar gott och har bara ett fåtal kalorier.

Sukralos ger också cirka 500 ggr sötare effekt och man kan dessutom hetta upp det så det är mycket lämpligt till bakning. Sukralos är gjort av socker, det är därför det smakar som socker. Ett annat sötningsmedel är Cyklamat som är betydligt svagare än Sukralos.Cyklamat är egentligen ett samlingsnamn för lite olika salter som används för sötning och har cirka 40 ggr mer sötninsgeffekt än socker.

Aspartam som är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran är ett mycket känt sötningsmedel.. Ser du en produkt som marknadsförs för viktminskning innehåller den förmodligen Aspartam och Aspartamet kommer att brytas ned till Fenylanin vid användning.

Problemen med Aspartam är att smaken är lite kemisk.

Det finns dessutom 100 % naturliga medel och dessa har blivit mycket omtyckta

Man har varnat för överdrivet användande av speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan.

Då stevia som också kallas för sötflockel kom ut på marknaden så var det många som blev glada.
Man gör också det som kallas för sötströ av stevia och det här är en slags strösocker som är bra mycket nyttigare än det vanliga strösockret. Denna sötning är cirka 18 gånger sötare än med vanligt strösocker.

Stevia kan ge en lätt och oangenäm bismak av lakrits som inte uppskattas av alla. Du kan finna en del andra Stevia sötmedel där tillverkarna har blandat i annat för att dölja denna smak med ännu sämre resultat.

Om inte Stevia “faller dig på läppen” kanske du istället ska prova Erytritol ett naturligt sötmedel du annars hittar i äpplen och päron. Smakar och ser ut som socker. Kommer på hedrande 2:a plats i smak efter Sukralos.

I vanliga butiker kan det vara omöjligt att hitta både Erytritol och Sukralos men på e-shopparna prisad.se eller allt-fraktfritt.se finns de att beställa.

När du ska välja ett bra sötningsmedel så ska du veta att man ska få i sig mycket av de artificiella sorterna för att det ska anses vara farligt.

Om du inte gillar smaken av de naturliga sötningsmedlen kan du alltid prova att söta med sackarin eller Sukralos. Det är din egen smakupplevelse som bör avgöra vilken som ska bli din favorit.